Dobry ekogroszek

Dobry ekogroszek

Jak wybierać ekogroszek?

Szukając odpowiedniego ekogroszku, zawsze zastanawiamy się, czy sprzedawca nas nie oszuka. Stąd nie warto kupować go z pierwszego lepszego składu opałowego, tylko dlatego, że znajduje się w bliskiej okolicy lub jest stosunkowo tani. Najbardziej istotnym aspektem są parametry, czyli innymi słowy kaloryczność groszku. Nieuczciwi sprzedawcy często podają ciepło spalania opału zamiast jego wartość opałową. Dlatego łatwo można dać się nabrać na chwyt w stylu „ciepło spalania jest wyższe od kaloryczności”. Szkopuł tkwi w tym, że ciepło spalania to całkowita energia uwalniana wraz z energią pary wodnej, która w żaden sposób nie jest użyteczna przy ogrzewaniu. Dlatego też przy zakupie należy kierować się tylko i wyłącznie kalorycznością.

Nisko czy wysokokaloryczny ekogroszek?

Nie jest regułą, aby ekogroszek musiał mieć jak najwyższą wartość opałową. Istotne, aby wiedzieć, jaki jest stosunek ceny do kaloryczności. Chodzi tu o możliwość wyprodukowania jak największej ilości energii z paliwa, płacąc jak najmniej (nie zawsze ma to związek z wagą). Opał o zbyt wysokiej kaloryczności nie będzie możliwy do pełnego spożytkowania kiedy na zewnątrz panują cieplejsze temperatury. Dym i sadza będą wówczas generować straty. Jednak w typowo zimowym okresie taki ekogroszek doskonale się sprawdzi. Natomiast niskokaloryczny ekogroszek dobrze i czysto będzie się spalał w cieplejsze dni. Podczas mrozów zaś nie osiągnie zadanych temperatur w pomieszczeniach i wypali się znacznie szybciej, niż powinien.

Aby dobrać odpowiednią wielkość groszku do pieca z zasobnikiem, najlepiej kierować się wskazówkami producenta. Jeśli nie mamy sprawdzonego składu opału, w każdym większym mieście na pewno znajdziemy spory wybór. Wpisując przykładowo w wyszukiwarce frazę „Ekogroszek  Kraków”, znajdziemy odpowiednich sprzedawców.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments